Home
duits fries Last minute

Vaarroutes in Noord-Brabant

Je zou in de eerste instantie niet verwachten dat Noord-Brabant een watersportrijke provincie is. Desondanks lopen er 4 schitterende vaarroutes met een gezamenlijke lengte van meer 600km. 

Maasroute:
Voor meer informatie over de Maasroute kijk naar: Vaarroutes in Limburg

Maas-Waalroute
De Maas die tevens de grensrivier vormt met Gelderland is een paradijs voor pleziervaarders. De Maas-Waalroute doorkruist Gelderland net als vele andere routes in deze provincies. in Gorinchem begint de vaarroute. Hier vaart u de afgedamde Maas op en komt bij Heusden op de Maas. Geweldig, fraaie fraaie en historische plaatsen zullen nu volgen. Hedel, Lith, Maasbommel, Ravenstein en Grave om er maar een paar te noemen.

Overal vindt u hier voldoende jachthavens of aanlegplaatsen om te genieten van de omgeving. Het is dan ook niet de bedoeling om hier in een dag langs te “knallen”, rust en genieten staan hier hoog in het vaandel. Na Heumen gaat u naar het Maas-Waalkanaal. Dit kanaal is een belangrijke verbinding tussen het zuiden en het noorden van ons land. Het is een druk bevaren kanaal.

Bij Weurt komt u op de Waal een van de drukst bevaren rivieren in ons land. Hier vindt u weinig aanlegplaatsen. Beneden Leeuwen is een van de eerste en natuurlijk Zaltbommel. Deze oudste vestingplaats uit deze regio vraagt om een bezoek. Aanleggen kan in de Jachthaven Zaltbommel waarna u een urenlange verkenningstocht kunt maken door de stad van Maarten van Rossum. Deze beroemde veldheer (1478-1555) is ook de naamgever van het gelijknamige museum dat een kijkje biedt in het verleden van deze omgeving.

Bron: watersportalmanak.nl

Het Wilhelminakanaal
Het Wilhelminakanaal is vanaf Geertruidenberg tot aan zijn aansluiting op de Zuid-Willemsvaart 73 km lang en heeft 5 sluizen, waarvan die bij Lieshout gewoonlijk open staat. De geringste vaardiepte bedraagt 1.90 m en van de vaste oeververbindingen is de laagste dvh 5 m. Bovendien zijn er een groot aantal beweegbare bruggen, vooral in Tilburg. Deze sluizen en bruggen worden van maandag - vrijdag van 6.00 - 22.00 uur bediend, op zaterdag van 6.00 - 14.00 uur (in juli en augustus tot 18.00 uur). Op zon- en feestdagen is er geen bediening. Komende vanuit de Dordtse Kil en de Biesbosch (Gorinchem) is via de Amertak en de Dommel het Wilhelminakanaal gemakkelijk te bereiken. Als men de brug over de A59 gepasseerd is, bereikt men Oosterhout met aan SBzijde een insteekhaven. U dient hier goed op te letten. Voorbij de volgende brug heeft men aan SB het Markkanaal en aan BB geeft het vaarwater toegang tot de jachthaven van W.V.Sluis1. Recht vooruit bereikt men Sluis 1 (VHF 18).  De nu te passeren bruggen zijn vaste oeververbindingen en 11 km verder bereikt men Sluis 2. Van de volgende sluis die men moet passeren (4 km verder) is er maar één gemaakt in Nederland. Dit is Sluis 3.

Aan SB ziet men al de bebouwing van Tilburg en er volgen een reeks van beweegbare bruggen die men kan aanroepen met "Centrale Tilburg" (VHF 20). In het algemeen geldt, dat als men een brug rustig nadert, deze vanzelf opengaat of men kan van zijn aanwezigheid kennis geven door op een knop te drukken. Als men de spoorbrug gepasseerd is, is er nog één beweegbare brug en dan kan men aan SBzijde de Prinsenhoeve invaren. Aan BB is de Tilburgse Watersportvereniging gevestigd. Dan komt men in de Piushaven. De draaitijden van de brug staan op de site vermeld. Een paar dagen Tilburg is zeker de moeite waard.

Verder richting Eindhoven passeert men eerst de brug van de A58 en een kantelbrug. Wat verder heeft men aan SB het zéér grote recreatiegebied de Beekse Bergen. Hier is ook een jachthaven aangelegd en enkele keren per dag gaat de brug omhoog. Bij de volgende kantelbrug bereikt men de passantenhaven Hilvarenbeek. Na nog een bruggetje bereikt men bij kmr 37 Sluis 4 Haghorst. Na 3 kantelbruggen komt men in Oischot. Hier heeft men aan SB tal van aanlegplaatsen, leuk om te picknicken of te BBQ'en. Verder is er geen infrastructuur, wel een prachtige fietsroute.

Na 2 vaste bruggen bereikt men het Beatrixkanaal. Dit kanaal is 8,5 km lang en heeft 7 vaste bruggen met een min. dvh van 5.20 m. Aan het einde van het kanaal is aan BB EJV Beatrix gevestigd. Tot aan de Zuid-Willemsvaart is het heerlijk rustig varen. Ook hier worden de bruggetjes automatisch geopend en indien niet, kan men de centrale aanroepen (VHF 22) of op de bekende knop drukken. Bij kmr 62 bereikt men Sluis 5 Lieshout. Deze staat gewoonlijk open en wat verder blijft aan BB de Bavaria Brouwerij niet on opgemerkt. Bij Helmond, tussen Aarle-Rixtel en Beek en Donk, bereikt men de Zuid-Willemsvaart en kan men over BB naar 's Hertogenbosch en rechtdoor richting België. Gaat men SB uit, dan vaart men richting centrum Helmond en dat is (nog steeds) afgesloten. In het kanaal is bij Aarle-Rixtel een passantensteiger gerealiseerd van 200 m lang en deze biedt plaats aan 16 a 18 boten. Men kan hier 3 nachten achtereen gratis liggen. Er is een tappunt voor water en er zijn afvalcontainers.

Bron: bleubayou.nl


Zuid-Willemsvaart
De Zuid-Willemsvaart kan men in 3 trajecten verdelen. Het eertse deel vanaf de Maas tot de aansluiting met het Wilhelminakanaal is zo'n 30 km lang en heeft 7 sluizen. Het tweede deel is vanaf de aansluiting met het Wilhelminakanaal tot Bocholt in België 50 km lang en heeft 9 sluizen. Het laatste deel van dit traject is van Bocholt tot Maastricht en is 42 km lang Komende vanaf Gorinchem door de Biesbosch of Afgedamde Maas en verder de Maas volgend tot Ammerzoden, is ook de Zuid-Willemsvaart uitermate geschikt als doorgaande route naar België en/of de Maasplassen. Via Sluis Engelen (VHF 18) komt men in de Dieze op weg naar 's Hertogenbosch.

's Hertogenbosch is geen stad om zomaar te passeren. Een langer verblijf in de hoofdstad van Noord-Brabant om de bezienswaardigheden te bekijken is zonder meer aan te raden. Als men de brug van de E25 gepasseerd is, is men op weg naar Veghel. Na een drietal beweegbare bureggen bereikt u Sluis Schijndel (VHF 18). Voorbij de spoorlijn in Veghel kan men aan BB de brug onderdoor varen en komt men in de Oude Haven waar w.v. Veghel gevestigd is. Vaart men door, dan ziet men aan SB de haven voor de beroepsvaart en recht vooruit Sluis 4 (VHF 18). Na de volgende brug wordt Sluis 5 bereikt (VHF 18) en weer wat verder bij Beek en Donk Sluis 6 (VHF 18). Na de Beekse brug (VHF 18) gepasseerd te zijn ziet men aan SB het Wilhelminakanaal. Rechtdoor vaart men richting Helmond.

Bij Helmond heeft men in de Zuid-Willemsvaart ahw een by-pass aangelegd. Bij de kruising met het Wilhelminakanaal gaat men dus BB uit. Na een achttal bruggen bereikt men Sluis Helmond (VHF 18). Voorbij de sluis kan men aan SB ook aanleggen en wat verder kan men aan SB in het oude gedeelte van de vaart aanleggen. Verder naar het zuiden is het rustig varen en als men de brug van de E34 gepasseerd is bereikt men achtereenvolgens Sluis 10, Sluis 11 te Someren en Sluis 12 in Someren -eind en Sluis 13,(VHF 18). Deze sluizen worden op afstand bediend. Men vaart nu verder naar Nederweert waar aan BB een kleine passanten haven is gerealiseerd. Dit is voor de kruising met de Noordervaart aan BB en het Kanaal Wessem-Nederweert. De Noordervaart is 15 km lang.

Het Kanaal Wessem-Nederweert. Vooral met warm weer zijn er die van de geplande route nogal eens afwijken en de Maasplassen opzoeken. Het kanaal is 16 km lang en heeft 9 vaste bruggen met een min. dvh van 4.90 m. Te Ell en Oler zijn er wel aanlegplaatsen, maar het is aante raden het kanaal snel achter zich te laten. Dit kan bij Panheel. De sluis (VHF 11) heeft een verval van 8 m en is voorzien van drijvende bolders. Men moet niet te dicht bij de sluisdeuren vastmaken ivm drempels. Wessem is zeker een bezoek waard en heeft een goede jachthaven. Van hieruit kan men de Maasplassen op of verder naar Maastricht.

Gaat men verder op de Zuid-Willemsvaart, moet men bij Nederweert SB uit en bereikt men Sluis 15. De brug van de E25 en nog een verkeersbrug worden gepasseerd. De volgende is een beweegbare brug en wordt op afstand bediend vanuit de volgende brug. Via de marifoon (VHF 22) kan men de brugwachter aanroepen. Voor deze brug is aam BB de passantenhaven van Weert. Men dient zich te melden bij de brugwachter. Uitkijken bij het oversteken! Het winkelcentrum, en als men het treft een markt, is niet veraf evenals het centrum van Weert zelf. Verder richting België bevindt zich de volgende sluis 16 en na een uurtje varen bevindt men zich in België. Na de sluis 17 maakt het vaarwater een haakse bocht naar BB en vaart men naar Sluis 18 te Bocholt. Voorbij de rode voetgangersbrug is aan SB de passantenhaven van Bocholt.

Bron: bleubayou.nl

Overige Routes:
De West-Brabantroute & Brabantse Kanalenroute: geen data beschikbaar.