Vaarroutes in Limburg
Limburg is een mengeling tussen Nederland, Duitsland en Belgie. Alles is anders in Limburg zoals het heuvellandschap en dat maakt uw vakantie op uw motorboot, motorjacht, zeilboot of zeiljacht extra leuk! Limburg is een prima watersport gebied met zijn grote rivieren en plassen.
Vaarroute - De Maas van Gennep naar Maastricht
De Maas is het grootste vaarwater in Limburg. Het slingert door het Limburgse landschap vanaf de Belgische grens tot aan Cuijk. Vanuit het noorden begint het allemaal een beetje bij Gennep. Van Gennep naar Maastricht is het ongeveer 110 kilometer. U kunt de vaarroute verdelen over een aantal dagen. Hou bij het varen op de Maas zoveel mogelijk stuurboordswal aan in verband met het drukke scheepvaartverkeer. Vrijwel alle bruggen zijn vaste bruggen. Voor grote en hoge zeilschepen is de route niet geschikt.
In Gennep vindt u de jachthaven van watersportvereniging Paesplas. Gennep is een historisch stadje met een stadhuis uit de 17e eeuw. Verder staat Gennep bekend om de pottenbakkerijen en in het voorjaar kunt hier zeer uitgebreid asperges eten.
Vaarroute Gennep – Venlo
Na het passeren van enkele vaste bruggen komt u aan bij de Sambeek sluis. Veel sluizen in Limburg kennen een groot verval tot wel 12 meter! Het aanleggen voor de sluizen is dan ook wel eens wat lastig. Gebruik de praatpalen om u te melden of via VHF kanaal 22. Achter de remmingswerken van de sluis Sambeek is een aanlegplaats voor de pleziervaart. De sluizen in Limburg schutten op maandag van 6-24 uur op overige weekdagen 24 uur per dag, in het weekend van 9-17 uur. In de zomerperiode is er vaak om 19 uur een extra schutting. Houdt u wel rekening met wachtijden, het is er vaak druk met vrachtverkeer. Na de sluis vaart u gewoon met het water mee. Bij Vierlingsbeek steekt een veerpont over. Bij paal 135 kunt u het Leukermeer opgaan waar ook een haventje is om te overnachten of indien u dit wilt zijn er enkele aanlegplaatsen waar u maximaal 2x24 uur in de natuur mag aanleggen.
Venlo is een grote stad met veel mogelijkheden. De stad staat terecht bekend om zijn funshopping. Na de laatste grote bocht voor Venlo vindt u aan de oostkant, nog voor de brug een passantenhaven, met een diepgang van maximaal 1,25 meter. Onder de brug door aan de westoever vindt u nog een passantenligplaats, daar zal het wel iets onrustiger liggen in verband met het scheepvaartverkeer.
Vaarroute Venlo – Roermond
Richting Roermond passeren we achtereenvolgens Tegelen, de sluizen bij Belfeld, Reuver, Kessel, Besel, en Neer, om vervolgens bij Roermond aan te komen. Kies na kilometerpaal 86 voor het westelijk vaarwater en vervolgens na de spoorbrug het oostelijk vaarwater en na de sluis bent u in Roermond. Wilt u Roermond onberoerd laten dan kunt u er ook voor kiezen om na de spoorbrug de oostzijde aan te houden, u vaart dan via de snelste (niet de mooiste) weg verder.
Roermond is een prima stad voor de watersporter en om van te genieten. Het bevat veel monumentale gebouwen om te bezichtigen. Er zijn leuke pleinen met leuke terrassen om uit te rusten en veel restaurants. Winkelen is populair in Roermond. U bereikt de havens door na de grote stadsbrug van Roermond de eerste ingang aan de oostzijde in te varen. Wilt u wat verder vanaf de stad aanleggen dan is dat geen enkel probleem. In de omliggende omgeving zijn minstens tien jachthavens die u graag ontvangen!
Vaarroute Roermond – Maasbracht en Maastricht
U volgt het hoofdwater richting Maastricht aan en blijf dat aan de westzijde volgen. Vervolgens bereikt u de sluis Linne (VHF22). 4 meter verval in de sluis. Na de sluis het water steeds aan de oostzijde volgend komt u in het vaargebied Maasbracht. Volg bij kilometerpaal 68 het hoofdvaarwater aan de oostzijde richting de sluizen van Maasbracht en Julianakanaal. (U kunt de Maas wel blijven volgen maar tussen Ohe en Laak en Borgharen is het vaarwater afgesloten voor motorschepen) De drielingsluis bij Maasbracht heeft een verval van maar liefst 11,85 meter! Geen paniek, de sluis is voorzien van drijvende bolders waar u kunt aanmeren. U dient zich aan te melden via de marifoon of via de praatpalen.
Julianakanaal
Veel van het landschap krijgt u hier helaas niet te zien omdat de oevers erg hoog zijn. Op het Julianakanaal gelden enkele bepalingen voor de pleziervaart: met een zeilschip mag u alleen varen indien deze is voorzien van een (startklare) motor in verband met het drukke scheepvaartverkeer. Houdt u zo dicht mogelijk stuurboordswal aan, kruisen is verboden en ankeren ook. Onderweg zijn enkele aanlegplaatsen.
De sluis bij Born heeft een verval van 11,35 meter. Ook hier geldt dezelfde procedure, aanmelden en varen op afroep. In de sluis bij Born zijn ook weer drijvende bolders. Bij Borgharen kan het hardstromen vanuit de Maas bij extreem hoog water. Verder gewoon de weg volgen en u passeert als eerste de Noorderbrug en vervolgens de spoorbrug. Na de spoorbrug kunt u het kanaaltje aan de westzijde invaren naar de historische stads jachthaven ’t Bassin. De vaste brug kent een doorvaarthoogte van maximaal 3,70 meter. Aan de zuidzijde van Maastricht vindt u Jachthaven St. Pieter en enkele andere jachthavens. Bij de strekdam tussen de St Servaesbrug en de Wilhelminabrug kunt u gratis aanmeren, echter zonder voorzieningen.
Maastricht is een stand met Cultuur en natuur met historische panden en hippe winkels, gezellige terrassen en chique restaurants, grotten en torens, stadsmuren en waterwegen. Maastricht een geliefd plekje om te zijn en om van te genieten want een stad aan een rivier heeft extra charme!
Bron: watersportalmanak.nl