Vaarregels
Op deze pagina tonen wij u een overzicht van alle regels die gelden op het water in Nederland.
Regels op het water / het Vaarbewijs
Net als op de weg gelden er ook op en aan het water belangrijke regels die bijdragen aan de orde en veiligheid op en rond het water. Naast alle algemene vaarregels op het water bestaat er ook een zgn. rijbewijs voor boten en schepen... het vaarbewijs. Voor het merendeel van de boten die hier op BootverhuurinNederland.nl aan u worden getoond is geen vaarbewijs vereist. Men moet in Nederland in het bezit zijn van een klein vaarbewijs voor het besturen van pleziervaartuigen vanaf vijftien meter lengte. Ook is een klein vaarbewijs nodig voor motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km p/u. Het Klein Vaarbewijs wordt afgeven vanaf achttien jaar.
Schippersbegeleiding
Bent u van plan om voor de eerste keer een boot te huren? Dan is het verstandig om niet gelijk aan boord te springen en weg te varen. Neem dan het zekere voor het onzekere want veel bootverhuurbedrijven hebben een soort van schippersbegeleiding. In de meeste gevallen krijgt u dan enige uitleg over de huurboot en de regels op het water. Een ervaren schipper vaart dan met u mee om u de belangrijkste weetjes bij te brengen om zorg te dragen voor een probleemloze vakantie, midweek of weekend.
De Voorrangsregels
Als u een boot gaat huren tijdens uw vakantie of met uw eigen boot een vaartrip gaat maken, dan moet u op de hoogte zijn van de vaarregels en de verkeersborden aan het water. In dit overzicht hebben wij voor u de belangrijkste voorrangsregels op een rij gezet.
Algemene Vaarregels
Naast voorrangregels zijn er ook algemene vaarregels om orde en de veiligheid voor alle verkeer op het water te handhaven. Voordat u gaat varen op een huurboot of uw eigen zeiljacht is het verstandig deze regels door te nemen zodat u goed voorbereid aan uw vaarttrip of zeilvakantie kunt beginnen. U vindt hier informatie over bijvoorbeeld: de maximale snelheid, navigatieverlichting, wat te doen in gevaarlijke situaties e.d.
Bron: www.varendoejesamen.nl
De betekenis van de verkeersborden
In dit overzicht De betekenis van de verkeersborden op het water geven wij een korte omschrijven per verkeersbord. Voordat u aan uw vaartrip of vaarvakantie begint raden wij u aan deze omschrijvingen door te lezen.
Marifoongebruik
Voor de recreant is het gebruik van een Marifoon niet verplicht. De beroepsvaart dient minimaal 1 marifoon aan boord te hebben en in sommige gevallen zelfs 2. Het gebruik van een marifoon is echter een stuk veiliger op met name de grote wateren. Met een marifoon kunt u communiceren met de bedieners van de bruggen en sluizen, verkeersposten, de kustwacht en andere schepen. Houdt de gesprekken wel zo kort en bondig mogelijk. De houder van een marifoon moet een bedieningscertificaat en het handboek Marifonie aan boord hebben.